Mevlid Kandili Mesajı

Değerli Kardeşlerim!

11 Aralık Pazarı 12 Aralık Pazartesi’ye bağlayan gece sevgili Peygamberimiz ‘in Hicri takvime göre doğum yıldönümü olan ‘‘Mevlit Kandili” dir. Peygamberimiz (s.a.v.) miladi 571 yılında Pazartesi günü Mekke’de doğdu. O yüce Peygamber, karanlıkları aydınlatan bir nur olarak dünyaya geldi. Onun doğumu insanlık tarihinin en önemli olayıydı. Çünkü insanlık onun doğumuyla mutluluk ve huzura kavuştu, âlemler onun nuruyla aydınlandı. Çünkü o bütün âlemlere rahmet, [1] bütün beşeriyete uyarıcı ve müjdeleyici olarak gönderilmişti. [2]

Değerli Kardeşlerim!

Hz. Peygamber her bakımdan insanlık için örnek olarak gönderilmiş [3] bir peygamberdi. Gerek peygamberlik öncesi ve gerekse sonrasındaki dönemlerde sergilemiş olduğu yaşam tarzı, insanlarla ilişkisi, söz ve davranışları, yaşamlarında insanlık vasıflarını kaybetme noktasına gelen müşriklerin bile kendisine Muhammedü’l-emin“ (Güvenilen, kendisine güven duyulan) demelerine neden olmuştur. Hiç kimseye güvenip teslim edemedikleri kıymetli eşyalarını ona teslim etmişlerdir.

23 yıllık peygamberlik döneminde, her türlü insani değerini kaybetmiş bir toplumu, tarihte benzerine az rastlanır, fertlerinin her biri gökteki yıldızlar misali numune bir toplum haline getirdi. İnsanlığa en üstün anlayış, yaşayış ve ahlak ilkelerini kazandırdı.

O halde değerli kardeşlerim, sevgili Peygamberimizi iyi tanıyalım. O’nun hayatını, örnek yaşantısını, üstün ahlakını ve güzel öğütlerini anlatan kitapları mutlaka alıp okuyalım. Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren Peygamberimizi öğretelim. Onların temiz kalplerine Allah ve Peygamber sevgisi yerleştirelim. Bütün hayatımızda ve her işimizde onu kendimize örnek edinelim ve onun gösterdiği nurlu yoldan ayrılmayalım.

Yüce rabbimiz ayet-i kerimede şöyle buyuruyor; Andolsun ki, Rasulullah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.“ [4]

Değerli Kardeşlerim!

Peygamberimiz, bizlere merhameti, şefkati, vicdanı, insafı, affı, sabrı ve hoşgörüyü öğretmesine rağmen bizler, kendimize, ailemize, çevremize karşı bu hasletleri yitirdik. Yüreklerimiz katılaştı. Rabbimizin gönüllerimize yerleştirdiği tertemiz fıtrata tam anlamıyla sahip çıkamadık. İtiraf etmeliyiz ki İslam dünyası, bugün, dâhili ve harici sebeplerle tarumar olmuş bir haldedir. İnsanlık Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin mesajına her zamankinden daha çok ihtiyaç hissetmektedir. Bizler bugün onun ümmeti olarak, peygamberimizin eşsiz örnekliğini hayatımıza tatbik etmeliyiz. Bu Mevlid Kandili bize kaçırılmayacak fırsatlar sunmaktadır.

Bu Mevlit Kandilinin, Milli birlik ve beraberliğimize, başta Halep ve sorun yaşayan İslam ülkeleri olmak üzere tüm İslam âlemine ve insanlığa hayırlar getirmesini yüce rabbimizden niyaz ediyorum.

Mevlit Kandiliniz Mübarek Olsun…

Keramettin DEMİR

İl Müftüsü

[1] Enbiya, 21/107. [2] Sebe’, 34/28. [3] Ahzab, 33/21. [4] Ahzab, 33/21.