İl Müftümüzün Mirac Kandili Mesajı

MİRAC KANDİLİ MESAJI

23 Nisan 2017 Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece, inşallah, Mirac kandilini idrak etmiş olacağız. Üç ayların ilki olan Recep ayının 27. gecesine denk gelen ve pek çok ilahi hikmet barındıran İsra ve Mirac kandili, Peygamberimizin Mekke’deki Mescid-i Haran’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya, oradan da Rabbimizin ilahi ve nihayetsiz kudretini müşahede etmek için semaya kadar yaptığı manevî ve mucizevî yolculuğu ifade eder.

İsra ve Mirac hadisesi Kur’an-ı Kerim’deki İsrâ Suresi’nde şu şekilde anlatılmaktadır: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya ulaştıran Allah’ın şanı ne yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işiten, hakkıyla görendir.”

Maddi âlemden manevî âleme yolculuğu ifade eden Peygamber Efendimizin Mirac’ından müminlere üç büyük hediye vardır: Bunlardan ilki, Allah’ın varlığına ve birliğine yani Tevhid inancına sahip tüm müminlerin kurtuluşa ereceği inancıdır. Tevhid dinimizin temel ilkesi olup tüm peygamberlerin gönderiliş gayesidir. İkinci olarak, her yatsı namazımızdan sonra okuduğumuz ve içerisinde pek çok ilahi müjde barındıran Bakara suresinin son iki ayetidir. Peygamberimizin miracından müminlereüçüncü hediye ise, Rabbimizle ülfet ve muhabbetimizin en temel kaynağı olan günlük 5 vakit namaz Mirac’da farz kılınmıştır. Mevlid müellifi Süleyman Çelebinin ifadesiyle söylersek;

Sen ki miraç eyleyüb ettin niyaz,

Ümmetin miracını kıldım namaz.

Her kaçan kim bu namazı kılalar,

Cümle gök ehli sevabı alalar.

Çünki her türlü ibadât bundadır,

Hakka kurbiyyetle vuslât bundandır.”

Namazın, hakkıyla eda edildiğinde, insanı kötülüklerden alıkoyacağına dair Rabbimizin müjdesi olduğunu; dolayısıyla dirilişimize ve kurtuluşumuza vesile olacağını bilmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle Mirac kandilinin, dirilişimize ve kurtuluşumuza vesile olmasını; ülkemize, milletimize ve âlem-i İslama hayırlar getirmesini; terör, şiddet ve savaşların son bulmasını; huzurun, barışın ve kardeşliğin hâkim olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyor, hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum.

Keramettin DEMİR

İl Müftüsü