İL MÜFTÜMÜZÜN BERAT KANDİLİ MESAJI

İl Müftümüzün Berat Kandili Mesajı

Muhterem Kardeşlerim!

10 Mayıs Çarşamba gününü 11 Mayıs Perşembe gününe bağlayan gece, mübarek Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Kandilidir. Günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelen berat, günahlardan arınmayı ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşmayı ifade etmektedir.

Berat Kandili, Müslümanların, sınırsız af ve merhamet sahibi Yüce Allah’a sığınarak günahlardan arınma, ilâhî lütuf ve bereketlere erişebilme fırsatını yakalayabilecekleri müstesna zaman dilimlerinden birisidir. Berat kandili ve mübarek gün ve geceler, dinî ve toplumsal hayatımızda ilâhî af, mağfiret ve rahmet temennilerinin zirveye ulaşması, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının da yoğun biçimde yaşanması gereken anlardır. Bu mübarek zamanlar, kulluk şuuru ve bilinciyle kendimizle hesaplaştığımız, hayatımıza Yüce Rabbimizin rızası doğrultusunda yön vermeye imkân bulduğumuz fırsat geceleridir.

Kutsal geceler; iman, ibadet ve düşünce bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi Allah’ın rızası doğrultusunda planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için şüphesiz büyük bir fırsattır. Bu tür vesilelerle, günahlarla kirlenen gönül dünyamızı temizleme gayretinde olalım. Unutmayalım ki tövbe, kendini bulma ve bilmenin, gönlü arındırmanın en güzel yoludur. Zira Yüce Mevla, ameli her ne olursa olsun istisnasız herkesi tövbeye davet etmektedir.[1] Bu sebepledir ki sevgili Peygamberimiz sürekli tövbe-istiğfarda bulunurdu. Bizler de bu tür geceleri, ibadetin özü olan dualarla en güzel bir şekilde değerlendirmeli, günahlardan arınmak için Yüce Mevla’ya yalvarıp yakarmalı, tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız.

Muhterem Kardeşlerim!

Yüce Rabbimiz, bu gecede kendisine huşû içinde yönelen kullarına rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifa kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sınırsız ikramlarına davet etmektedir. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim? Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim? Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim? Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim?” [1] Bizler Berat Gecesi’ni idrak ederek Yüce Rabbimizin; “Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir”[2] müjdesinin farkına varmalıyız. Bunun gereği olarak kendi özümüze dönmeli, ümitlerimizi canlandırmalı, günah ve kusurlarımızdan dolayı tövbe etmeli, bundan sonraki hayatımızı daha da güzelleştirme kararını vermeliyiz.

Muhterem Kardeşlerim!

Dinimiz İslam, bütün insanlığa yapılmış bir güven ve barış çağrısıdır. Allah’ın kulları olan bizlere daima barış içinde yaşamanın yollarını gösterir. Çağımızda ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde yaşanan huzursuzluklar, dökülen kan, akıtılan gözyaşı, büyük ölçüde, birlikte yaşama kültürünün zayıflamasından, insana ve ötekine saygının kitaplarda ve sözde kalmasından ve güven eksikliğinden kaynaklanmaktadır. İnsan olarak bize düşen görev, küreselleşen dünyamızda birbirimizin hak ve hukukuna riayet ederek bir arada güven, barış, saygı ve hoşgörü içinde yaşamayı öğrenmek, öğretmek ve gerçekleştirmek için çaba göstermektir. İslam’da Allah sevgisine giden yol insan sevgisinden geçer. Sevgi ve saygı olmadan güven toplumu tesis edilemez; birlik, yardımlaşma, dayanışma ve kaynaşma olmaz.

Muhterem Kardeşlerim!

Bu kandil vesilesiyle çevremize karşı olan görev ve sorumluluklarımızı hatırlayalım. Bu çerçevede ana-baba ve akrabalarımız­ın kandillerini tebrik ederek, hayır dualarını alalım. Dargınlık ve kırgınlıklara son vererek, kırık gönülleri tamir edelim. Fakir ve muhtaçlara imkânlarımız nispetinde yardım elimizi uzatarak, paylaşımı hayatımıza yansıtalım.

Çağın getirdiği sıkıntılarla bunalan ruhlara, manevî hayatın ihmaliyle daralan kalplere, bu gecenin bir şifa olması dileğiyle, hepinizin Berat kandilini tebrik ediyorum. Milletimizin selameti için canlarını seve seve vatan uğruna vermiş olan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. İnsanlığın barış, huzur ve saadetine, bütün mü’minlerin de arınmasına, affına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Kandiliniz mübarek olsun.

09.05.2017

Keramettin Demir

İl Müftüsü

_______________

[1] Nur, 24/31.

[2] İbn Mâce, “İkâmetü’s-Salât”, 191.

[3] Zümer, 39/53.

2017 YILI BERAT KANDİLİ VAAZ ve İRŞAT LİSTESİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.