09.07.2017

451 HAFIZIN İCAZET MERASİMİ

İlimiz genelinde hafızlığını tamamlayan 451 hafız öğrencimiz için İl Müftülüğümüz tarafından 8 Temmuz 2017 Cumartesi günü 19 Mayıs kapalı Spor Salonunda Toplu İcazet Merasimi düzenlendi. Trabzon’da ilk defa düzenlenen Toplu İcazet merasimine 451 hafız öğrencimizin yanı sıra Valimiz Yücel Yavuz, Trabzon Milletvekili Salih Cora, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Trabzon Müftüsü Keramettin Demir, Trabzon Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Şenol Tiryaki, Rize İl Müftüsü İsmail Yalçın, İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri, İlimizde bulunan daire amirleri, Öğrencileri yetiştiren Kur’an Kursu hocaları, öğrenci velileri, ilimiz genelinden ve çevre illerden çok sayıda davetli katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda İl Müftümüz Keramettin Demir açılış ve selamlama konuşmasında bulundu. Konuşmasında İlimizde İlk defa gerçekleştirilen Toplu İcazet Programında emeği geçen herkese, hafız öğrencilerimize, öğrencilerimizin hocalarına ve velilerine teşekkür etti. Programa konuşmacı olarak katılan Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin hayat rehberimiz Kur’an- Kerim ve Hafızlık konulu bir konferans verdi. Kur’an-ı Kerimden pek çok ayet-i kerime ve Hadis-i Şerifler ekseninde Kur’an-ın günümüze yansımaları konusunda katılımcılara güzel bilgiler aktan Hafız Osman Şahin hocamız öğrencilerimize hafızlıklarını koruyabilmeleri için tavsiyelerde bulundu. “Hafız olmak kolay, Hafız ölmek zordur” diyen Şahin Peygamberimizin Hadis’i Şeriflerine telmihle, hafızların insanların en şereflisi, Kur’an’ın taşıyıcıları ve Allah’ın dostları olduğunu ifade etti.

Programda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Trabzon’da bir ilk olan Toplu İcazet merasiminde emeği geçen herkese teşekkür etti. Böylesi programların devamının gelmesini dilediğini belirterek yapılacak bütün programlara Belediye olarak destek olacaklarını ifade etti.

Programda kısa bir konuşma yapan Milletvekili Salih Cora ise kendisinin hafız bir babanın çocuğu olduğu belirterek bundan gurur duyduğunu ifade etti. “Kur’an-ı Kerim’in ilk okunduğu andan itibaren dilden dile dolaşmasını sağlayan hafızlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Programda son olarak Valimiz Yücel Yavuz kürsüye geldi. Konuşmasında “Gençlerimizi Kur’an ile buluşturmalıyız. Kur’an eğitimine gönül vermiş herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Hayırlarını Allah kabul eylesin. Kuran eğitimi almak önemlidir ama onu yaşatmak daha önemlidir. Sizlerde bunun bilincindesin. Allah eğitiminizi hayırlı etsin. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Bu programın yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. 451 hafızımızın icazet töreni bizlere mesaj veriyor. Bu icazet merasimi bize ahlak veriyor. O münasebetle müftümüz ve hocalarımıza şükranlarımı iletiyorum. Bu büyük güzelliği sürdürmelerini de müftülüklerimizden ve diyanetimizden istiyoruz. Ne mutlu kuran yolunda hizmet edenlere.” dedi.

Konuşmasında devamla Ülkemizdeki 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişiminin yıl dönümüne kısa bir süre kaldığını anımsatan Vali Yavuz, şöyle devam etti: "Türkiye'de, millet üzerinde oynanan oyunlardan belki de en ağırı ve hain olanı bu. 15 Temmuz akşamı millet, dünyaya şunu ilan etti, 'biz milli birlik ve beraberliğimizle, dik duruşumuzla, dirayetimizle, ferasetimiz ve inancımızla size meydan okuyoruz. Bizim üzerimizde oynanan hiçbir oyuna müsaade etmeyiz.' İşte bunun gerçekleşmesini sağlayan milli ve manevi değerlerimize olan bağlılığımızdır. Bayrağımıza, vatanımıza, devletimize, milletimize yani tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan inancına olan bağlılığımızdır. Bu da geçen yıl 15 Temmuz'da ortaya konulmuştur."

Vali Yavuz, o gece bütün hain planların tersine çevrildiğini vurgulayarak, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) denilen Paralel Devlet Yapılanmasıyla mücadele o tarihte ortaya net şekilde konuldu ve net bir şekilde de devam etmektedir. Bu, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın, bakanlarımızın, bütün siyasi ve mülki erkânın milletimizle birlikte ortaya koyduğu iradedir." diye konuştu. Türkiye'de 35 yıldır terörle mücadelenin devam ettiğini aktaran Yavuz, bu mücadelede binlerce şehit verildiğini ve ülke ekonomisinin çok büyük kısmının da o mücadeleye harcandığını, halen daha harcanmaya devam edildiğini söyledi. Yavuz, bu mücadeleye ek olarak bir de 15 Temmuz'da ortaya konulan sinsi yapılanma ile mücadeleye başlandığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu: "Etrafımız ateş çemberi Suriye, Kuzey Irak, İran... Dünyada büyük oyunlar planlanıyor ama karşısında bütün mazlum milletlerin başrol kaynağı Türkiye var. Bu gücümüzü, irademizi, duruşumuzu Kur'an'a, İslam'a ve milli değerlerimize, bağımsızlığımıza, vatan birliğimize olan inancımıza borçluyuz. Bunu sürekli yaşatmak zorundayız. İşin artık boş verecek yönü kalmadığını çok iyi bilmek durumundayız. Her zaman bilinçli, sorumlu ve duyarlı olmak durumundayız. Bunu da en iyi şekilde yaşatmak için gayret sarf ediliyor. İşte burada ortaya konulan bu sahne de bunu ispatlıyor." dedi.

Programın sonunda İlimiz genelinde Hafızlığını tamamlayan 451 Hafız Öğrencimizi temsilen Hafızlık eğitimi yaptırılan her ilçeden 1 Hafız Öğrencimiz kısa sureleri okumak üzere tekbirler eşliğinde sahneye geldiler. Öğrencilerimiz tekbirler eşliğinde sahneye gelirken katılımcılar öğrencilerimizi ayakta karşıladılar. Kısa surelerin okunmasından sonra Valimiz Sayın Yücel Yavuz ve diğer protokol üyeleri tarafından öğrencilere hediyeleri takdim edildi. Temsilci öğrencilerden sonra İlimiz genelindeki Hafız öğrencilerin guruplar halinde isimleri okundu ve öğrenciler sahneye gelerek hediyelerini aldılar.

Program İl Müftü yardımcımız Sıtkı kaya tarafından yapılan kapanış duasının ardından Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan ikramla sona erdi.