17.04.2018

AİLEDE MANEVİ DEĞERLER KONFERANSI

İl müftülüğümüz Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından uygulamaya konulan “İlk Adımı Atarken” projesi kapsamında tertip edilen “Biz Bir Aileyiz”  isimli program 16 Nisan 2018 tarihinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Programa İl Müftümüz Keramettin Demir, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Doç. Dr. Ülfet Görgülü, İl Müftü yardımcılarımız Melek Menteşe ve Hadi Keskin, Ortahisar İlçe Müftüsü Âdem Aygül, Arsin İlçe Müftüsü Ali Genç, İl müftülüğü ve Ortahisar İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Vaizleri, Müftülük personeli, Kur’an Kursu Öğreticileri, Din Görevlileri, Üniversite Öğrencileri, İlk Adımı Atarken projesi Kursiyerleri ile çok sayıda misafir katıldı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda İl Müftümüz Keramettin Demir bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasında okullarda yürütülen gencim maneviyatım temel dayanağım projesinden Camilerde ve Kur’an Kursların yürütülen gençlik ve kadın kolları faaliyetlerine kadar Trabzon merkez ve ilçelerinde il müftülüğümüz tarafından uygulamaya konulan projeler hakkında bilgi veren İl Müftümüz, bu yıl ikincisi düzenlenen İlk Adımı Atarken projesine de değindi. Ayrıca camilerimizde çocuklarımıza daha çok yer vermemiz gerektiğini ifade eden il müftümüz, bu kapsamda cami çocuk kulüplerini kurma projesinin de hayata geçirilebileceğini ümit ettiğini belirtti.

Programda Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan Aile sinevizyonunun gösteriminin akabinde programa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Doç. Dr. Ülfet Görgülü, “Ailede Ahlakî ve Manevî Değerler” başlıklı bir sunum yaptı. Sunumunda evlilik, aile, anne, baba ve çocuk olmanın, eşlerin karşılıklı görev ve sorumluluklarının üzerinde durdu. Eşler arasındaki ülfet ve ünsiyetten bahseden Görgülü, Yüce Mevla’nın ilahi iradesi muvacehesinde birbirini tanımayan erkek ve kadının arasında bir ünsiyet meydana geldiğini, yakınlık, sevgi ve merhamet oluştuğunu Kur’an-ı Kerim’den, Hadis-i Şeriflerden ve peygamberimizin hayatından örnekler vermek suretiyle anlattı.

Günümüzde aile kurumunun yaşadığı bazı problemlerden ve aile mahremiyetinin öneminden de bahseden Ülfet Görgülü, Allah’ın emri ve nasibi ile bir erkek ve bir kadının bir aile olabildiğine değindi. Evliliğe sadece bir erkek ve bir kadının bir araya gelmesi şeklinde bakılmaması gerektiğine değinen Ülfet Görgülü, aynı zamanda eşlerin birlikte bir aile olmalarının yanı sıra ailelerin; anne ve babaların da her iki taraf için aile, anne ve baba olduklarının unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Eşlerin karşılıklı sevgi, saydı, sadakat, sorumluluk, fedakârlık, sabır ve merhameti sayesinde aile kurumunun bir gül bahçesine dönüştürülebileceğini; tek taraflı davranılması halinde evlilik müessesesinin yürümeyebileceğini dile getirdi.

Aile birlikteliğine zarar veren bazı durumlara da değinen Ülfet Görgülü, dini nikâh kıyılırken okunan ve çiftlerin âmin dedikleri “Allah’ım! Bu evliliği mübarek eyle! Bu çiftimizin aralarında ülfet, geçim, sevgi ve evliliklerinde sebat nasip eyle! Bu çiftimizi nefret, geçimsizlik ve ayrılıktan koru! Allah’ım! Âdem (as) ile Havva validemiz, Peygamberimiz Hazreti Muhammed (as) ile müminlerin anneleri Hatice validemiz ve Âişe validemiz; Hazreti Ali ile Hazreti Fatıma validemiz arasındaki var olan ülfeti bu çiftimizin ailesine de nasip eyle! Kendilerine, salih çocuklar, uzun ömürler ve bol rızık ihsan eyle! Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara rehber eyle!” şeklindeki nikah duasını okuyarak konuşmasına son verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Doç. Dr. Ülfet Görgülü’ye günün anısına ve müftülüğümüz adına İl Müftü Yardımcımız Melek Menteşe tarafından hediye takdim edilmesinin ardından program sona erdi.