09.02.2019

Cuma Derslerinde Buluşuyoruz.

Diyanet İşleri Başkanlığımız, yasaların kendisine yüklemiş olduğu sorumluluklar çerçevesinde yediden yetmişe toplumun tüm kesimlerine yaygın din eğitimi hizmeti sunmaya devam etmektedir. Bu hizmetlerin sunulduğu mekânların başında Kur’an kursları gelmektedir. Söz konusu kurslarda vatandaşlarımız başta yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i öğrenme olmak üzere; itikat, ibadet, ahlak, siyer gibi alanlarda temel düzeyde dini bilgiler eğitimi alarak manevi hayatlarına yön vermektedirler. İhtiyaç odaklı Kur’an kursları, yaz Kur’an kursları, hafızlık kursları, 4-6 yaş kursları gibi farklı programlar kapsamında çok sayıda vatandaşımız Başkanlığımız tarafından verilmekte olan yaygın din eğitimi hizmetlerinden istifade etme imkânı bulmaktadır. 

 

Yaygın din eğitimi hizmetlerinin çeşitlendirilmesi, bu hizmetlerden daha fazla vatandaşımızın etkin bir biçimde istifade edebilmeleri amacıyla bayanlara yönelik hazırlanan “İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları Cuma Dersleri Ek Öğretim Programı”, gerek Kur’an kurslarındaki eğitim faaliyetlerine devam eden, gerekse kursumuzun bulunduğu mahallede olup da kurs faaliyetlerimize uzun süreli katılma imkânı bulamayan kardeşlerimize yönelik hazırlanmış, dini bilgi ve kültürümüzden, İslam inancı ve ahlakından, Hz. Peygamberin (s.a.s) hayatından, İslam tarihinde iz bırakmış önder ve örnek şahsiyetlerden, aile, eğitim ve sosyal hayatla ilgili farklı konularda bilgilerin sunulması hedeflenmektedir.

 

UYGULAMA İLKE VE ESASLARI

1. Programın uygulanmasında, İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları Öğretim Programları takvimi esas alınacaktır.

2. Program haftada 2 saat olmak üzere toplam 34 haftadır.

3. Program cuma günleri öğleden önce veya öğleden sonra uygulanacaktır.

4. Cuma derslerine kursumuzun bulunduğu mahallede olup da kurs faaliyetlerimize uzun süreli katılma imkânı bulamayan halkımız da davet edilecektir.

5. Konuların işlenişinde programın genel amaçları ve muhatapların seviyeleri dikkate alınacaktır.

6. Konuların anlatımında teşvik edici, kuşatıcı, birleştirici, umut verici, bilgi ve hikmete dayalı bir irşat dili ve üslûbu benimsenecektir.

7. Birlik beraberlik, birlikte yaşama ve kardeşlik hukuku daima vurgulanacak; ötekileştirici söylem, tutum ve davranışlardan uzak durulmasının önemine dikkat çekilecektir.

8. Programda yer verilen konular işlenirken, sade ve anlaşılır bir dil kullanılmasına özen gösterilecektir.

9. Öğrencilerin kazanmaları istenen temel bilgi ve becerilerin öğrencilerin gerçek yaşamdaki ihtiyaçlarıyla örtüşmesine dikkat edilecek, bu bağlamda konuların insan hayatına kattığı kazanımlara vurgu yapılacak, örneklerin günlük hayattan seçilmesine özen gösterilecektir.

10. Konuların Kur’an ve sünnet bütünlüğünde, sahih dini bilgiyi esas alan bir yaklaşımla ayet ve hadisler ışığında işlenmesine dikkat edilecektir.

11. Öğreticiler haftanın konusunu, program kapsamında tespit edilen Kur’an Yolu, Hadislerle İslam, İslam İlmihali, Sorularla İslam, Kur’an’dan Öğütler, Örnek Vaazlar I-II kaynaklarından yararlanarak derse mutlaka hazırlıklı gelecektir. Bu kapsamda haftanın hutbesi de incelenecektir.

12. Programda yer alan konulara ilişkin sıralama örnek niteliğinde olup gerektiğinde öğreticiler, muhatapların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak konular arasında takdim-tehir yapabileceklerdir. Bu bağlamda ek konu başlıklarından da yararlanabileceklerdir. Ayrıca mübarek gecelerin olduğu haftalarda ise o gecenin önem ve fazileti işlenecektir.

13. Öğreticiler öğrencilerin bilgi düzeylerini, ilgi ve ihtiyaçlarını dikkate alarak programın genel amaçları doğrultusunda muhtevanın sınırlarını belirleyebilecek; neyi, ne kadar ve nasıl işleyeceklerine kendileri karar verebileceklerdir.

14. Eğitim sürecinin tüm unsurlarında, öğrencilerin insanı değerli kılan davranışlar konusunda farkındalık kazanmalarına katkı sağlayacak bir yaklaşım benimsenecektir.

15. Konunun anlaşılmasına katkı sağlayacak ayet, hadisler başta olmak üzere uygun nitelikteki kıssa, şiir ve mesellerden faydalanılacaktır.

16. Konuların anlaşılmasını kolaylaştıracak yazılı, görsel ve işitsel materyallerden yararlanılacaktır.

17. Programla ilgili, uygun araç ve yöntemler kullanılarak tanıtım çalışmaları yapılacaktır.

18. Programın icrasında, örnek program akışı esas alınacaktır

 

ÖRNEK PROGRAM AKIŞI SÜRE AÇIKLAMA

1. Kur’an-ı Kerim Tilaveti 15 Dk. Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayacaktır. Yasin, Mülk, Fetih, Kehf, Nebe’ Sûreleri olabileceği gibi bunların dışında belirlenecek herhangi bir sûre de olabilir. Kur’an tilavetinin 15 dakikayı geçmemesine özen gösterilir.

2. Tövbe-İstiğfar Duası 5 Dk. Kur’an tilavetinin ardından tövbe istiğfar duası okunur.

3. Haftanın Konusu 60 Dk. Muhatapların ihtiyaçlarına göre listeden belirlenen ve programda yer alan kaynaklar başta olmak üzere farklı kaynaklardan hazırlanan konunun sunumu yapılır.

4. Değerlendirme ve Dua 10 Dk. Konunun işlenmesinden sonra varsa sorular alınır. Program, kısa bir değerlendirme ve özet sonrasında yapılacak dua ile sonlandırılır.

Özetle; Programın uygulanmasında ihtiyaç odaklı Kur’an kursları eğitim takvimi esas alınacak.

Kız Kur’an kurslarında uygulanacak ve haftada 2 saat olan ek öğretim programı, yerel talepler doğrultusunda cuma öğleden önce veya öğleden sonra şeklinde gerçekleştirilebilecek.

Programa, kız Kur’an kurslarındaki eğitim faaliyetlerine devam eden öğrenciler yanında, kurs faaliyetlerine uzun süreli katılma imkânı bulamayan hanımlar da katılabilecek.