13.05.2019

AİLE İÇİ İLETİŞİM VE ÇOCUK EĞİTİMİ KONFERANSIMIZI GERÇEKLEŞTİREDİK

Aile Haftası  vesilesi  ile İlçemiz Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun da katkısı ile ‘Aile İçi İletişim ve Çocuk Eğitimi’ konulu konferansı düzenlendi.  Konuşmacı olarak Erzurum Atatürk  Üniversitesi  Tıp Fakültesi  Öğretim Üyelerinden   Dr. Öğr. Üyesi  Kenan TAŞTAN’n katıldığı program  9 Mayıs 2019 tarihinde saat 14:00’te Arsin Nisra Park Düğün Salonunda gerçekleşti.

İl Müftü Yardımcısı Melek MENTEŞE’nin de katıldığı programa İlçemizdeki Kamu kurumlarının yöneticileri,  öğrenci velileri, Din görevlileri ve aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur’an-ı Kerim okunması ile başlanan program İlçe Müftüsü  Ali GENÇ’in  yaptığı açılış konuşması ile devam etti.  Ali GENÇ konuşmasında özetle  şu hususlara değindi. ‘’Katılımcılara ve programda emeği geçenlere teşekkür etti. Daha sonra insanın mutluluğunun ancak sağlıklı bir ailede sağlanabileceğini ve milli ve  manevi  yönden sağlıklı nesillerin ancak sağlam bir ailede yetişeceğine işaret ederek enlenmenin ve aile kurmanın önemine değindi. Kurulan ailelerin de devam etmesinin önemli olduğunu, günümüz Türkiye’sinde ise hem gözlem yolu ile ve hem de istatistiki verilere bakıldığında hiç evlenmeyenlerin oranında artış olduğu gözlenmektedir.  Evlilik yaşının da giderek yükseldiğine ayrıca boşanma oranlarının da arttığına dikkat çekti. Burada  üzerine görev düşen Kamu Kurumlarının gerekli çalışmaları geç de olsa yapmaya başladığını, Diyanet İşleri Başkanlığının da bu bağlamda Aile ve Dini Rehberlik Bürolarını kurduğunu ifade etti. Önceleri Aile İrşat ve Rehberlik Büroları şeklinde kurulan büroların zamanla işlevinin artarak ve gelişerek Aile ve Dini Rehberlik Bürolarına dönüştüğünü, şimdi ise özellikle büyük yerleşim yerlerinde bu büroların Aile ve Dini Rehberlik Merkezi şekline dönüştüğünü ifade etti. İlçemizde de 2108 yılında kurulan ADRB bürosunun bir Vâzie ve görevlendirilen kadın Kur’an Kursu Öğreticilerinin çalışmaları ile amacına uygun hizmet üretmeye çalıştığına değindi. Bu büronun herkes tarafından bilinmesi için katılımcılara dağıtılan broşürün dikkatlice okunarak çevremize tanıtımının önemli olduğuna değindi. ADRB’nin faaliyetleri hususunda kısaca bilgi verdi.

Daha sonra Erzurum Atatürk  Üniversitesi  Tıp Fakültesi  Öğretim Üyelerinden   Dr. Öğr. Üyesi  Kenan TAŞTAN  kürsüye geldi. Aynı zamanda aile terapisti de olan  Aile İçi İletişim Uzmanı hocamız klinik tecrübelerinden de örnekler vererek katılımcıların dikkatini toplayarak konuşmasını yaptı. Yaklaşık 1 saat süren konuşmasında meslek hayatı boyunca karşılaştığı aile problemlerinden örnekler verdi. Karı koca arasında, anne-baba  çocuk arasında olası problemleri ve çözüm yollarını gösterdi. Yapılan küçük yanlışların nasıl da büyüyerek dev sorunlara dönüştüğünü ifade etti. Anne baba ve çocuklar arasındaki problemlerin genellikle sevginin olmaması veya karşı tarafa ifade edilmemesinden kaynaklandığını dile getirdi. Sosyal medyanın yaygın ve bilinçsiz kullanımının fiziksel olarak birbirine yakın olan aile bireylerini birbirinden uzaklaştırarak sorunları karmaşık hale getirdiğini çok güzel örneklerle katılımcılara anlattı.

Hediye ve çiçek takdimi ile program sona erdi.  Programın sonunda Dr. Öğr. Üyesi  Kenan TAŞTAN hocamız okuyucular için  kitaplarını imzaladı.

Katılımcılar programdan memnuniyetlerini ifade ettiler.