25.02.2021

Hadis, tefsir ve fıkıh alimi Muhammed Emin Saraç son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede 92 yaşında hayatını kaybeden Türkiye'nin önde gelen hadis, tefsir ve fıkıh alimlerinden Muhammed Emin Saraç için Fatih Camii’nde cenaze namazı kılındı.

Fatih Camisi'nde 65 yıl boyunca, tefsir, hadis ve fıkıh dersi veren, yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da yüzlerce talebe yetiştiren Muhammed Emin Saraç’ın cenaze namazında, Saraç'ın yakınları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, kabine üyeleri, siyasiler ile Saraç'ın talebeleri ve sevenleri saf tuttu.

Emin Saraç'ın dünürü imam hatip Mustafa Demirkan'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhammed Emin Saraç Hoca'yı imam hatip okulu yıllarından itibaren tanıdığını söyledi.

O günden son dönemde yaşadığı sıkıntılara kadar zaman zaman fırsat buldukça Saraç'ın ziyaretine de gittiğini anlatan Erdoğan, "Bu ziyaretlerinde de kendisinden çok ama çok istifade ettim. Rabb'im inşallah bizleri sevgili Habibinin Liva-ül hamd ismiyle müsemma sancağı altında da beraber haşrucem eylesin. " dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir muhaddis olarak gerek tefsir ilminde olsun, fıkıh ilminde olsun, bütün bu İslami ilimlerde hocamız hep öncülük etti, hep bu noktada ön aldı. Dolayısıyla onun rahle-i tedrisinde bulunanlar da inşallah bundan sonraki süreci aynı anlayışla sürdüreceklerdir, ona inanıyorum. Aslında onların da vebali olur, aldıkları emaneti sürdürmeleri lazım. Söyleyecek sözleri aslında Diyanet İşleri Başkanımız söyledi. Biz, tezkiyede de ifade edildiği gibi kendisini hep bir muhaddis, bir müfessir olarak iyi bildik, iyi tanıdık. Hamdolsun yakından tanıma fırsatını da bulduğumuz için mutluyuz. Rabbim ebedi alemde de inşallah bizleri birlikte haşrucem eylesin."

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ise yaptığı konuşmada, kendisinin de Muhammed Emin Saraç’ın talebesi olduğunu hatırlatarak,   “Özellikle Fatih Camii müezzin mahfilinde pazar sabahları yaptığı Şifa-i Şerif derslerini unutmamız mümkün değil. Rabbim kendisine rahmetiyle muamele eylesin. Bizim için en büyük mutluluğumuz kendisine uzun yıllar talebe olmak oldu. Elhamdülillah onun elinden icazet almak da bahtiyarlıkların en büyüğüdür. Bütün icazetli talebeleri olarak bizler inşallah onun yolunda devam edeceğiz, onun yaptığı gibi talebeler yetiştireceğiz ömrümüzün sonuna kadar. Emin Saraç Hocamızı sadece Türkiye değil bütün İslam alemi de tanıyor. Onun mümin, muvahhid bir kul olduğuna ve ömrünü ulum-i İslamiye’ye adadığını herkes biliyor, şahitlik ediyor.” dedi.

Başkan Erbaş, konuşmasının ardından Saraç için helallik istedi.

Türkiye'nin önde gelen hadis, tefsir ve fıkıh alimlerinden Muhammed Emin Saraç'ın cenazesi, Fatih Camisi Haziresi'nde toprağa verildi.