02.07.2016

Salih BERBER (1960 - 1983)

1933 Yılında beş ablasının ardından ailenin tek erkek çocuğu olarak Trabzon’un Tonya İlçesinde dünyaya geldi. Yedi sekiz yaşlarında babasını kaybetti. 1941-42 öğretim yılında Tonya Merkez İlkokulu’nda tahsil hayatına başladı.

İlkokulu bitirince resmi tahsiline devam etmek istedi ancak ailevi nedenlerden dolayı bu imkanı bulamadı. O yıllarda ülkemizde dini tahsil imkanları da çok sınırlıydı.  Bütün zorluklara rağmen içindeki okuma ve öğrenme arzusunu yenemez ve bir ilki denemeye karar verir: Tonya muhitinde bilinen, tanınan Şişmanoğlu Salih Efendi, Süleymanoğlu Şükrü Efendi, Kamenoğlu Ahmet Hafız gibi isimlerden özel dersler almaya başlar.

1954 Yılında Tonya ilçe oldu. İlçeye Halit Aydın Bey müftü olarak atandı. Salih Berberoğlu ,  kendisinden sistematik bir biçimde dersler aldı. Özellikle Arapçasını geliştirdi. Halit Aydın Bey’in teşvikiyle 1955 yılında Giresun’da açılan “Vaiz Sınavına” katıldı ve kazandı. 1956 yılında Terme merkez vaizliğine atandı. Orada Kasım Kıroğlu hoca efendiyle tanıştı. Kendisinden Arapça, Kelam ve Hadis dersleri aldı.

1957 yılında askere gitti. 1958 yılında askerlik dönüşü Karabük merkez vaizliğine atandı.

1961 yılında boşalan Tonya Müftülüğü için açılan sınavı kazanarak Tonya Müftüsü oldu. O yıllarda Tonya merkezinde tek bir cami vardı. Cuma ve Bayram Namazlarında cemaat camiye sığmaz sıkıntı yaşardı. 1964 yılında yeni caminin temeli atıldı. On beş yıllık uzun bir çalışma ve sıkıntı döneminden sonra caminin inşaatı tamamlandı.

Müftü Bey mahallelerde Kur’an Kursları yaptırılmasını teşvik ediyor, bu kurslara kadrolar temin ediyordu.

Tonya’da bir İmam-Hatip Lisesi açılmasını çok istiyordu. Bu konu ile ilgili önemli çalışmalar yaptı. Nihayet 1970’li yılların sonuna doğru bu hayali gerçek oldu. Yıllardır sinema salonu olarak kullanılan bina İmam-Hatip Lisesi hizmet binası olarak satın alındı ve İmam Hatip Lisesi yerleştirildi. İmam-Hatip Lisesinin bütün ihtiyaçları Müftü Efendinin önderliğinde Tonya halkı tarafından karşılanıyordu.

Müftü Berber, 1984 yılında rotasyon uygulaması nedeniyle Ordu Perşembe Müftülüğüne atandı. Oradan Ankara’nın Sulakyurt İlçesi Müftülüğüne nakletti. Beş altı yıl kadar çok sevdiği Tonya’dan ayrı kaldıktan sonra 1989 yılında yeniden Tonya Müftülüğüne döndü.

1992 yılında rahatsızlandı ve 1994 yılında emekli oldu. 20 Kasım 1999 günü saat 00.30 sularında yedi yıl dokuz ay sabırla taşıdığı hastalığa yenik düştü ve Hakk’a yürüdü. Mekânı Cennet olsun.

Kaynak: Bilgiden Yansıyan Işıltı Dergisi, 1999, Sayı:3, içimizden biri (Muhammet Berberoğlu, 17 Şubat İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni)