Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyle İlçemizde bu yıl resmi makamlarca belirlenen Kurban Satış ve Kesim Yerleri açıklandı. Buna göre;
KURBAN SATIŞ YERLERİ :
- Nefsişarlı Mahallesi Marangoz Mehmet ERDEM Caddesi, Sanayi Sitesi Yanı - BEŞİKDÜZÜ.
KURBAN KESİM YERLERİ :
Kaymakamlık kararları çerçevesinde ilçemizde kurban kesimi yapılabilecek yerler:
- Çeşmeönü Mahallesi Ağasar Cad. Mehmet GÜN oto yıkama,
- Çeşmeönü Mahallesi Samsun Cad.No:73,
- Sanayi Sitesi yanı Ali ÖZTÜRK kesim yeri,
- Şalpazarı yolu üzerinde bulunan İbrahim BEBEK oto yıkama,
- Adacık Mahallesi Eski Samsun yolu üzeri,
- Akkese Mahallesi Şalpazarı yolu üzeri Gölbaşı tesisleri,
- Nefsişarlı Mahallesi Marangoz Mehmet ERDEM Caddesi üzeri ve
- Anbarlı Mevkii Topaloğlu hayvan çiftliği.
Anılan yerlerde vatandaşların kurban kesimlerini her türlü kurallara riayet edilmesi için, İlçe Belediyemiz Büyükşehir Belediyesiyle işbirliği yaparak uygulayacaklardır. Komisyonların önceden belirlediği kesim yerlerinde, mahallelerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesilecektir.
KURBAN KESİM SÜRESİ ÜÇ GÜNDÜR :
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten ) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder.
Buna göre, Kurban Bayramının 1. 2. ve 3. günü olan 11-12-13 Ağustos 2019 (Pazar, Pazartesi ve Salı) günleri Kurban kesme günleri olup en son vakti olan 3. gün akşamı güneş batımına kadar kesilebilir. En faziletlisi bayramın birinci günü kesmektir.
Hastalıklı hayvanlardan kurban olmaz ve etlerinin de yenmemesi gerekir.
DİNEN KURBAN OLMAYA MÜSAİT OLMAYAN HAYVANLAR
Kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır?
Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6).
Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması, kurban edilmesine mani teşkil etmez (Kâsânî, Bedâiu’s-Sanâi, V, 75-76).
Genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir (Nevevî, el-Mecmû, VIII, 372-379).
Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?
Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadettir (Merğinânî, el-Hidâye, IV, 70). İster nâmi (artıcı) olsun isterse nâmi olmasın temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80. 18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir (Mevsılî, el-İhtiyâr, İstanbul, I, 99-100, 123; V, 723; İbn Âbidin, Reddu’l-Muhtâr, VI, 312).
Vekâlet yoluyla kurban kesilebilir mi?
Kurbanı, kişinin kendisi kesebileceği gibi, vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir (Fetâvây-ı Hindiyye, 1991, V, 302). Zira kurban, hac ve zekat gibi gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir. (MevsiliMevsili, , İhtiyarİhtiyar, , II, , 170170; Nevevî, Minhâcu’t-Tâlibîn, s. 272). Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Rasûlüllah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz.' buyurdu.” (Müslim, Hac, 348; Buharî, Hac, 120; Buyû, 21, Ebû Dâvûd, Menâsik, 21)
Vekâlet yoluyla kurban kestiren kişi kendi bulunduğu yerde birisine vekâlet verebileceği gibi, başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekâlet verebilir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.
Kurban kesmenin vacip olması için nisap nedir?
Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Zenginliğin alt sınırı olarak kabul edilen “nisap” Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından belirlenmiştir. Nisap, altından 20 miskal (80.18 gr.) gümüşten de 200 dirhem (561 gr.) dır.
Bu itibarla kurban kesmeyi vâcip kılan zenginliğin dinî ölçüsü, kişinin borçları ve temel ihtiyaçları dışında 20 miskal (80,18 gr.) altına ya da bunun değerinde para veya mala sahip olmasıdır. Bu miktar mala sahip olmayan kişi kurban kesmek zorunda değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, İstanbul, I, 99-100, 123; V, 723).