Mevlid-i Nebi / Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Müdürü Dr. Şaban Kondi tarafından "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" başlıklı konferans gerçekleştirildi.
Konferansa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, İl Müftüsü Selami Aydın, Kurum Amirleri, İl Müftü yardımcıları, İlçe Müftüleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
Program, İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başladı. Yeni Cuma Cami Müezzini Uğur Demirci'nin Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.
Programda açılış konuşması yapan İl Müftüsü Selami Aydın, “Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'in şahsiyeti, sadece İslam dünyasında değil, tüm insanlık için örnek teşkil eden bir modeldir. O’nun ahlakı, davranışları ve toplumsal ilişkileri, bireylerin nasıl olgun ve erdemli bir şahsiyet geliştirebileceği konusunda en güçlü rehberlerden biri olmuştur." dedi.
Trabzon Valimiz Aziz Yıldırım konuşmalarına Mehmet Akif Ersoy’un şu 4’lüğü ile başlayarak “Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır, Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır. Yüreklerden çekilmiş farz edilsin havf-ı Yezdan'ın, Ne irfanın kalır tesiri katiyen ne vicdanın.” diyerek hayata bakabilmek için imanın şart olduğu ve bunu bize öğreten sevgili peygamberimizdir, bize düşen o’nun yaptıklarını, söylediklerini yapabilmeye gayret etmektir.
Hz. Muhammed’in (SAV) hayatının önemine vurgu yaparak, bu etkinliklerin kendimizi ve toplumumuzu gözden geçirme fırsatı sunduğunu belirtti. Camilerin maneviyatın kalbi olduğunu ve din görevlilerinin bu mekanların manevi mimarları olduğunu vurguladı.
Dr. Şaban Kondi, "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" konulu konferansında, Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatını ve öğretilerini ele alarak;
“Peygamberimiz (s.a.v) Şahsiyet inşasında ilk adımı hayatın merkezine Allah’ı yerleştirmekle başlıyor.”
İslam’a göre kişinin şahsiyeti, Allah’a iman, ibadet, güzel ahlak ve sosyal sorumluluk temelleri üzerine inşa edilir.
Din, İman, Amel, Helal-Haram Duyarlılığı bir araya gelerek, bir insanın karakterinin manevi, ahlaki ve sosyal boyutlarını inşa eder.
Bir birey, bu değerler doğrultusunda yaşadığında, hem kendi iç dünyasında bir denge kurar hem de topluma olumlu katkı sağlayan bir şahsiyet haline gelir.
Kısacası, şahsiyet inşası sürecinde bu unsurlar, insanın hem dünyadaki yaşamını hem de ahiretteki sorumluluğunu dengeleyen bir temel oluşturur diyerek,
Böylece Müslüman;
Vicdan sahibi ve merhametlidir, adaletten ayrılmaz.
Kötü zan, hile, aldatma, dedikodu ve iftiradan uzak durur.
Milli ve manevi değerlerine bağlıdır.
Sevgi, saygı ve şefkat doludur çevresine.
Doğruluktan ödün vermez her ne olursa olsun.
Dünyaya güzellikler yayar, yarınlara emin adımlarla yürür.” İfadelerine yer verdi.
Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.