Beşikdüzü Müftülüğü

12.08.2019

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ

İLÇE MÜFTÜLÜK BİNAMIZ

Uzun yıllar ilçemizde, başta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere bir çok kuruma hizmet vermiş olan Müftülük binamızın iç aksamlarının bakım, onarım ve tadilat işlemleri yapıldı.

Bir çok alanda hizmet veren Müftülük binamızın giriş bölümü, 4-6 yaş grubu minikler için düzenlendi ve 2017-2018 yılı programı kapsamında yavrularımızın hizmetine açıldı.

Çevre düzenlemesi yapılan müftülük binamız, İlçe Milli Eğitim (İ.H.Lisesi)'nin ayrılmasıyla şimdi tamamıyla müftülüğümüz bünyesinde hizmet vermeye devam etmektedir.

TARİHÇE

Beşikdüzü İlçe Müftülüğü ilk defa, resmi olarak 1988 yılının Eylül ayında faaliyete başlamıştır. Müftülüğün bulunduğu bina, mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı Beşikdüzü Şubesi’ne aittir.  Müftülük 5 kattan oluşan binada hizmet vermektedir. Bina kuru yakıt kalorifer sistemiyle ısıtılmaktadır, önünde 200 metrekarelik bir sahanlık vardır.

Binanın giriş bölümü 4 – 6 yaş grubu çocuklar için Kur’an Kursu olarak faaliyet göstermektedir.

1. Kat Müftülük hizmet bürolarının bulunduğu kattır.

2. Kat Kur’an Kursu, Çay Ocağı, Arşiv, Aile İrşat ve Dini Rehberlik Bürosu olarak kullanılmaktadır.

3. Katta Toplantı ve Seminer salonları bulunmaktadır.

4. Katta ise Müftülük lojmanı ve Misafirhane yer almaktadır.

HİZMET FAALİYETLERİ

Beşikdüzü İlçe Müftülüğü 1988 yılının Eylül ayında faaliyete başlamıştır. Müftülüğün bulunduğu bina, mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı’na aittir.

İlçede 2017 yılında din hizmetleri sahasında küçümsenmeyecek kadar güzel hizmetler yapıldı. Bu hizmetlerden bazıları şunlardır :

Öncelikle ilçemizde dini eğitim ve öğretime ağırlık verildi. Bu bağlamda 6 yeni noktada Kur’an-ı Kerim ve Dini Bilgileri öğretmek için Kur’an Kursları açıldı. Bu kurslardan biri, Müftülük sitesinin giriş bölümünde, 4-6 yaş grubunu oluşturulan çocuklara yönelik Fidanlar Kur’an Kursu olarak açıldı. Ayrıca ilçemizde bulunan Kredi Yurtlar Öğrenci Yurdunda genç kız öğrencilere yönelik Kur’an Kursu ve Dini Bilgiler kursu açıldı. Ayrıca Takazlı Mahallemizde cami cemaatine yönelik Akşam Kur’an Kursu düzenlendi. Diğer Kur’an Kursları normal bayanlara yönelik açıldı.

Vaaz ve irşad bakımından her cuma günleri ve haftanın her çarşamba günlerinde Merkez Çakmak Camii’nde ve Kültür Camii’nde, akşam-yatsı arası dini sohbetler verilmektedir. Cenazelerde namaz öncesi dini sohbetlere önem verildi. İlçemizde esnaf ve resmi daireler ziyaret edilmektedir. Ayrıca İlçe Müftülüğümüz tarafından Halk Eğitimi ile birlikte halka yönelik Arapça Dersleri verilmektedir. Ve din görevlilerine yönelik Kur’an-ı Kerim’i baştan sona kadar tefsir etmek için Müftülükte hafta içi her gün Müftü İbrahim KADIOĞLU tarafından Tefsir Dersleri verilmektedir. İlçe vaizlerimizden Ekrem AKBAŞ Hoca, haftanın belirli günlerinde halka yönelik Arapça ve Tefsir Dersleri düzenlemektedir. Yine ilçe vaizlerimizden Zeki GÜVEN Hoca tarafından Kredi Yurtlar Kurumunda kalan üniversiteli gençlere yönelik dini sohbetler düzenlemektedir.

İlçe Müftülüğümüz ve Türkiye Diyanet Vakfı Beşikdüzü Şubesi’nin katkıları ile ilçemizde okuyan toplam 60 liseli öğrenciye her ay burs verilmektedir.

Bayanlara yönelik cenaze yıkama kursları düzenlenmektedir. Belirli aralıklarla ilçe merkezi ve mahallelerinde halka yönelik sohbetler verilmektedir. Ara sıra TRT Trabzon Radyosunda İlçe Müftümüz tarafından dini sohbetler yapılmaktadır. Ayrıca çevre ilçelere ve mahallelerine vaaz irşad hizmetleri kapsamında programlar düzenlenmektedir.

Sabah namazı buluşmalarında gençlerle ve cemaatle topluca sabah namazları kılınmakta ve Ordumuzun ve Güvenlik Güçlerimizin zafere ulaşmaları için topluca dualar yapılmaktadır.

İlçe Müftülük binası, yıllarca Milli Eğitim tarafından okul olarak ve devletin diğer dairelerine hizmet verdiği için, ayrıca 2011 ve 2016 yıllarında sel felaketinden zarar görmüştür.  Binanın iç bölümleri yeniden tamir, boya ve tadilattan geçirilerek düzenlendi. Ayrıca binanın giriş ve çevre alanları da yeniden tanzim edildi.